Program Pencarian Murid Pintar Dan Berbakat Tapisan Peringkat Pertama UKM1

UJIAN UKM1 merupakan ujian saringan pertama untuk pencalonan murid-murid Malaysia berusia 8 hingga 15 tahun yang dijalankan sejak tahun 2009 untuk menyertai program-program berikut.

ukm1

1.Ujian terbuka ini boleh diambil mulai 1 Februari hingga 31 Mei setiap tahun. Ujian ini adalah sebahagian usaha pencarian murid pintar intelek semula jadi yang dikendalikan oleh Pusat GENIUS@Pintar Negara, UKM dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia, Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah dan Kolej GENIUS Insan (kendalian Universiti Sains Islam Malaysia - USIM).

2.Ujian dalam talian ini adalah percuma dan boleh diambil terus tanpa halangan birokrasi di sekolah, rumah dan lain-lain tempat yang mempunyai kemudahan internet dengan melayari laman sesawang ini.

3.Murid hanya perlu tahu perkara-perkara asas penggunaan komputer seperti menggunakan tetikus (mouse), pad sentuh (touchpad) dan papan kekunci (keyboard). Sekiranya murid berhenti menjawab atau talian terputus, maka murid boleh menyambung semula menjawab ujian di waktu yang lain sehingga tamat.

4.Murid yang telah menamatkan ujian dengan mendapatkan skor minima layak menerima Sijil Penyertaan Ujian Pencarian Bakat UKM1 Peringkat Kebangsaan Tahun 2021. Murid yang mendapat sijil penyertaan UKM1, perlu melepasi skor kelayakan untuk ke ujian saringan kedua UKM2.

5.Murid perlu memastikan kod sekolah adalah betul dan mengemaskini maklumat sebelum mencetak sijil penyertaan. Jika terdapat kesilapan, murid boleh mencetak semula di pautan http://pelajar.permatapintar.edu.my/

6.Murid yang melepasi skor kelayakan akan ditawarkan untuk sertai ujian saringan kedua UKM2 secara terkawal yang akan diadakan dalam bulan Julai hingga Ogos. Semakan kelayakan boleh dibuat di laman http://semak.permatapintar.edu.my/ mulai bulan Julai. Murid/guru/ibu bapa perlu memastikan nombor telefon dan emel yang betul dalam maklumat murid.

7.Ujian hanya boleh diduduki setahun sekali sahaja. Sila ambil lagi tahun berikutnya. Jika kami dapati ada akaun palsu dicipta hanya kerana untuk mengulang ujian, maka murid akan DISENARAIHITAM dan TIDAK BERPELUANG untuk mengambil ujian UKM2 jika lulus untuk tahun-tahun berikutnya.

Klik disini untuk menduduki ujian.

Harap maklum.

Share/Save/Bookmark

blog comments powered by Disqus
 

GURU BESAR SKBP

 
 gb

SESI 2021

9.12.2021 24:00 178 Days

JComments Latest

Waktu Solat